Čtvrt století českého bramboráku na Novém Zélandu

10.11.2011 22:41

Dnes na den je tomu dvacet pět let, co jsme uvedli na trh Nového Zélandu český bramborák.

Ano, dne 6, listopadu 1986, což byla tehdy sobota, jsme poprvé smažili v Arts Centre v primitivních podmínkách na pánvi na turistickém plynovém vařiči bramborák. Lidé na to vejrali jako vrány. Asi dva roky jsme pracovali na stole pod plachtou, pronajímali jsme si na weekend plynové barbecue, pak jsme si ho koupili, jen rošt jsme nahradili 12 mm silným hliníkovým plechem. Lidé se to postupně naučili jíst, a divili se, ti co se odvážili to ochutnat, jak může být něco tak dobré. Asi po dvou letech nás donutil City Council opatřit si karavan, už jsme nesměli to dělat jen tak pod širým nebem. To byl velký náklad, starosti s tím, jak si opatřit na to peníze, byla to veliká tahanice s bankou, než nám na to půjčili. Nakonec jsme si dali karavan postavit jedním místním řemeslníkem a smažili jsme v něm tak, jak to znáte. A tak jsme smažili a smažili a lidé si na to zvykali. Pak přišlo zemětřesení, a to byl konec trhu v Arts Centre. Přesunuli jsme se na neděle na Riccarton Sunday Market (vedle Riccarton Racecourse), o sobotách chodíme na Lincoln Farmers Market, což je ošvsem velice malý trh, ale je to 100 m od našeho domu.

 

Po asi půlroční přestávce (od dubna do září jsme byli doma) jsme opět v provozu na Riccarton Sunday Market, smažíme bramboráky a prodáváme koláče a různé jiné české moučníky a srdečně vás všechny zveme. Přijdte, pochutnáte si. Trh je otevřen od 9 do 14 hodin.

 

Milada a Luboš Mlčochovi. 

—————

Zpět